U slučaju chefa restorana Bulldog Brune Cesara Lerzundi Vagnera proslava Božića budi sjećanja na njegovo djetinjstvo i odrastanje u Limi, glavnom gradu Perua. Naime, u to je vrijeme u Peruu ljeto, temperature se penju do 30 stupnjeva, što je u suprotnosti s onim što chef Bruno doživljava u Zagrebu, kada se temperatura spušta do nule. Kao i u Hrvatskoj, i u Peruu se Božić slavi s obitelji, s time da se u Peruu u jednoj kući (odnosno terasi jer je lijepo vrijeme) okupi više obitelji, između 25 i 30 osoba. Nakon što se proslavi Božić, ujutro se putuje na more. U osnovi, Lima jest grad koji se nalazi na moru, ali se tada putuje do nekih od vrlo popularnih mjesta na peruanskoj obali gdje se tijekom tjedan dana slavi dolazak Nove godine.
Causa
U Peruu purica, u Hrvatskoj odojak
Kao i u Hrvatskoj, i u Peruu se na za ručak na Badnjak jede riba, a najpopularnije jelo je bakalar s umakom Alexander čija je osnova senf. Razlika je u tome što se u Peruu na svakom koraku može kupiti svježi bakalar dok se u Hrvatskoj dominantno koristi sušeni bakalar, a svježi bakalar je iznimka. Tradicionalno, obitelji se okupljaju na ručku, ali se istovremeno stavlja peći i purica. I tu je primjetna razlika jer je odojak omiljeno božićno jelo u Hrvata, dok u Peruu nije tako, tamo je purica omiljeno božićno jelo.
Dok se jede bakalar, purica teška između 10 i 15 kilograma se peče. U nju je prije toga ubrizgana rakija biska kako bi se, nakon između šest i osam sati pečenja, dobio poseban okus mesa. Ona se tada servira s pečenim krumpirom, pireom od jabuka, ruskom salatom i zelenom salatom s mliječnim dresingom. U ponoć slijede čestitke uz poznati Feliz Navidad, dijele se pokloni, pije se i pleše do sitnih sati. Nakon jutarnjeg božićnog buđenja kreće se na obalu da bi se nastavilo sa slavljem.
Lomo saltado
Gdje pronaći friški bakalar u Hrvatskoj?
I zato ne čudi što je chef Bruno bio pomalo iznenađen kada je došao u Hrvatsku i vidio način na koji se ovdje slavi Božić. U Hrvatsku se vratio krajem studenoga, bilo je hladno, a Božić je dočekao uz suprugu i njezine roditelje. S godinama, okupio je prijatelje u Hrvatskoj, čak i neke koji su živjeli u Peruu, tako da sada ne slavi u društvu s manje od deset prijatelja. No, gdje naći friški bakalar u Hrvatskoj kako bi ga pripremio na Badnjak? Dok je bio chef restorana Kaštel hotela Bastion u Zadru, uspio je na lokalnoj ribarnici dobiti friški bakalar.
Tada se odlučio pripremiti gostima peruanski meni. Za početak je servirao iznimno popularno peruansko jelo po imenu Causa čiji je glavni sastojak bila tuna. Causa se radi tako da se od kuhanog krumpira napravi pire. Taj se pire rasprostre, a zatim se na njega stavlja tuna, povrće kao što su grašak, luk, paprika, začini se sa solju, paprom i limunovim sokom, te se doda, što je izuzetno važno, umak aioli sa avokadom. Tako punjeni pire se zarola u roladu, reže na komade i servira gostima. Kao glavno jelo spremao je spomenutu puricu, kao i friški bakalar koji se peče s umakom Alexander. Sva ta jela oduševila su njegove goste.
Ceviche
Peruanski specijaliteti uskoro u Bulldogu
Chef Bruno najavljuje kako će se neka popularna jela uskoro naći na meniju restorana Bulldog, naravno s hrvatskim štihom. Već spominje peruansko nacionalno jelo Lomo Saltado u kojem je prisutan kineski utjecaj. Radi se o bifteku narezanom na nešto deblje trake koji se prvo marinira u umaku od vinskog octa, soja umaka i češnjaka. Nakon što se meso sotira u woku, izvadi se da bi se u wok dodao mladi i ljubičasti luk te češnjak. Meso bifteka vrati se u wok, doda se rajčica te umak od vinskog octa i soja umaka. Servira se, tradicionalno, i sa rižom i sa pommes fritesom.
Naravno, oni koji očekuju ceviche, najpoznatije peruansko jelo, neće biti razočarani. Chef Bruno raditi će ga u restoranu Bulldog od srdela i brancina. Što reći osim – jedva čekamo.