• Početna
  • O nama
  • Restoran
  • Klub
  • Caffe
  • Meni
  • BLOG
  • Galerija
  • Kontakti
  • flaghr
    • flagen

PAŠKA JANJETINA U RESTORANU BULLDOG NA DRUGAČIJI NAČIN

Kraj je siječnja vrijeme kada se zagrebački restorani opskrbljuju mladom paškom janjetinom. Mekana, sočna, prava je delicija koja će se naći i na meniju restorana Bulldog. Tradicionalno, paškoj janjetini ne treba puno začina, gosti restorana najčešće je očekuju serviranu u jednostavnoj varijanti, s mladim krumpirom sa strane. Međutim, u restoranu Bulldog ovog će se puta odmaknuti od tradicionalnog te je chef Bruno Cesar Lerzundi Vagner osmislio jelo od paške janjetine koje nećete naći ni u jednom drugom restoranu, ne samo u Zagrebu, već u cijeloj Hrvatskoj.

 

JANJETINA OBRAĐENA SOUS-VIDE TEHNIKOM

Jelo chefa Brune koje se od ovog tjedna može naručiti u restoranu Bulldog zove se janjeći confit u maramici sa janjećim demi-glaceom i dijon senfom, te zapečenim grahom kao prilogom. Prvo iznenađenje krije se u tome što chef Bruno koristi sous-vide tehniku, što u prijevodu s francuskog znači „u vakumu“. Koristeći tu tehniku, paška janjetina se termičku obrađuje zajedno s maslinovim uljem, cvijetom soli i ružmarinom i to sedam sati na 68 stupnjeva. Nakon toga, janjetina se reže na sitne komade, umota se u janjeću maramicu te se peče u pećnici na 190 stupnjeva, između sedam i osam minuta. Na taj se način masnoća s maramice istopi dok se meso stisne i vizualno fino oblikuje.

 

Janjeći confit u maramici sa janjećim demi-glaceom i dijon senfom.

 

GRAH UZ JANJETINU? I TE KAKO!

Kada čujete da uz tako lagano i meko meso chef Bruno servira zapečeni grah, možda će te se zapitati zašto laganu janjetinu križa s naoko teškim grahom. No, zapečeni grah chefa Brune je, zapravo, lagana poslastica. Lagana, jer je on spravlja s puno korjenastog povrća i paprikom. Povrću se, tijekom dinstanja, doda tekućina u kojoj se kuhao grah a zatim i nešto kuhanog graha. To se smiksa i dodaje u grah kako bi se sve zgusnulo. Zatim se na tavi, na svinjskoj masti, zapeče malo špeka s origanom koji se doda u grah zajedno s malo mlijeka. Taj se prilog servira u teglicama na koje se nariba paški sir i zatim zapeče kako bi se sir gratinirao. Chef Bruno ističe kako je ovo bezglutenski prilog i zato odgovara paškoj janjetini.

Oni koji poznaju specijalitete s otoka Paga, upoznati su ne samo s janjetinom, već i sa skutom. Domaća paška skuta, koju restoran Bulldog nabavlja, kao i janjetinu, od OPG-a „Oštarić“, pravi je specijalitet koji se značajno razlikuje od skute koju možete kupiti u nekom od domaćih supermarketa. To jako dobro zna chef Bruno, kao i Marijo Čepek, chef-savjetnik restorana Bulldog. Zato je Marijo Čepek odlučio specijalitete s otoka Paga ne ograničiti samo na glavno jelo, već ih je proširio na ponudu deserta.

 

 parfait od paške skute sa domaćim keksom te karamelom od naranče. Parfait od paške skute sa domaćim keksom te karamelom od naranče.

 

PAŠKA SKUTA KAO GLAVNI SASTOJAK DESERTA

Naime, chef Bruno već otprije razmišlja kako zamijeniti talijanske mliječne proizvode s paškom skutom. Primjerice, on smatra kako tiramisu može dobiti hrvatski štih ako se mascarpone zamijeni sa paškom skutom. Nježnost i tekstura paške skute, sa specifičnim okusom, daje desertu potpuno novu dimenziju. Ta promišljanja dijeli i Marijo Čepek koji je za ovu priliku osmislio desert po imenu parfait od paške skute sa domaćim keksom te karamelom od naranče.  U restoranima diljem svijeta, kada se radi parfait sa sirom, najčešće se koristi kozji sir. No, paška skuta, koja se dobiva od mlijeka paške ovce, daleko je laganija i zdravstveno je prihvatljivija. Čepekom parfait stoga je slastica za prste polizati.

Na taj način gosti u restoranu Bulldog upoznati će se sa širom paletom paških specijaliteta pripremljenih na način na koji ih do sada nisu okusili.     



Bogovićeva 6, 10000 Zagreb
tel Restoran: 00385 1 6052 320 tel Cafe: 00385 1 6052 322


  • Početna
  • O nama
  • Restoran
  • Klub
  • Caffe
  • Meni
  • BLOG
  • Galerija
  • Kontakti
© 2019 - Bulldog Zagreb - Bogovićeva 6, 10000 Zagreb - 00385 1 6052 320 / 6052 322 - [email protected] - Privacy policy - by DiBi Enterprise
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Prihvatanjem se slažete sa njihovim korištenjem. Ako želite možete se isključiti preko naše Police o pristupnosti podataka. PRIHVATAM Reject Read More
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT