• Početna
  • O nama
  • Restoran
  • Klub
  • Caffe
  • Meni
  • BLOG
  • Galerija
  • Kontakti
  • flaghr
    • flagen

PROLJEĆE U BULLDOGU DONOSI DIVLJE ŠPAROGE

Proljeće u kulinarstvu obilježavaju brojni novi sastojci, a jedan od najvažnijih, najukusnijih, najzdravijih i najtraženijih je divlja šparoga. Stoga ni ne čudi što se i u restoranu Bulldog mogu naći jela temeljena na šparogama. Restoran Bulldog nabavlja šparoge iz Istre i Primorja, što im omogućuje da u manje od 24 sata dođu do centra Zagreba kako bi se spremala ukusna jela. O kvalitetama divljih šparoga već su ispisane brojne priče, ali podsjetimo na najvažnije elemente. Energetska vrijednost 100 grama šparoga iznosi samo 35 kalorija budući da najveći dio čini voda (93%), a 1,7%  čine bjelančevine, 2,6% ugljikohidrati i 0,7 % masti. Šparoge su, osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i kalcijem, bogate još mnogim vrijednim tvarima. Sa zdravstvene strane gledano, benefiti su brojni, od toga što sprečava bolesti srca i krvnih žila, smanjuje kolesterol i visoki krvni tlak do toga da je  moćan diuretik  jer pomaže u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline, rastvara bubrežne kamence i pomaže kod gihta.

 

Divlje šparoge

 

Juha od medvjeđeg luka i divljih šparoga

 

Ako se odlučite na ručak ili večeru u restoranu Bulldog, možete ga započeti s juhom od medvjeđeg luka i divljih šparoga. Medvjeđi luk sjajan je kompanjon divljoj šparogi, na tržnicama ga također nalazite u proljeće, te je jednako zdravstveno koristan. Medvjeđi luk uravnotežuje kolesterol i tlak, štiti od srčanožilnih bolesti. Potiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe i “rasterećuje” jetru, djelotvoran je protiv crijevnih parazita, pomaže kod gihta i reume. Razlika je jedino u tome što je znatno jeftiniji od divljih šparoga. U Bulldogu juhu od medvjeđeg luka i divljih šparoga rade tako da na maslinovo ulje dodaju crveni luk i krumpir, podlijevaju ga s temeljcem od donjih dijelova stabljika divljih šparoga, da bi u zadnjoj fazi dodali nasjeckani medvjeđi luk. Zatim se sve to skupa stavlja u blender, a na kraju se dodaju vrhovi šparoge odnosno glavice i izdanci.

 

Divlja šparoga voli kvarnerski škamp

 

Za glavno jelo možete naručiti risotto s divljim šparogama, pestom od medvjeđeg luka i kvarnerskim škampom. Pesto od medvjeđeg luka nastaje na klasičan način gdje se nasjeckanom medvjeđem luku dodaje maslinovo ulje, sir Grana Padano ili Parmigiano, te mljeveni bademi. U slučaju restorana Bulldog, kuhari za pesto koriste bademe, a ne pinjole. Pesto se od medvjeđeg luka izvrsno se sljubljuje s rižom, i tu se dodaju vrhovi divljih šparoga, ali i kvarnerski škamp. U restoranu Bulldog smatraju da je kvarnerski škamp najbolji za termičku obradu te ne odstupaju od njegovog korištenja odnosno serviranja gostima.

 

Divlja šparoga voli i pašku skutu

 

Za koji dan divlje šparoge biti će ponuđene i kao dio još jednog jela, a to su tortelini punjeni paškom skutom te posluženi sa jadranskim kozicama i sotiranim divljim šparogama. Takvi tortelini serviraju se uz emulziju koja se radi od temeljca divlje šparoge, maslinovog ulja i maslaca. Ovo jelo ne iznenađuje redovne goste restorana Bulldog koji su već uočili da je paška skuta iznimno cijenjena kod naših kuhara. Ništa čudno, ako se zna da se radi o proizvodu koji se dobiva od ovčjeg mlijeka, istog onog od kojeg se radi i iznimno cijenjeni paški sir. Tako restoran Bulldog na najukusniji način slavi dolazak proljeća.



Bogovićeva 6, 10000 Zagreb
tel Restoran: 00385 1 6052 320 tel Cafe: 00385 1 6052 322


  • Početna
  • O nama
  • Restoran
  • Klub
  • Caffe
  • Meni
  • BLOG
  • Galerija
  • Kontakti
© 2019 - Bulldog Zagreb - Bogovićeva 6, 10000 Zagreb - 00385 1 6052 320 / 6052 322 - [email protected] - Privacy policy - by DiBi Enterprise
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Prihvatanjem se slažete sa njihovim korištenjem. Ako želite možete se isključiti preko naše Police o pristupnosti podataka. PRIHVATAM Reject Read More
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT