Proljeće u kulinarstvu obilježavaju brojni novi sastojci, a jedan od najvažnijih, najukusnijih, najzdravijih i najtraženijih je divlja šparoga. Stoga ni ne čudi što se i u restoranu Bulldog mogu naći jela temeljena na šparogama. Restoran Bulldog nabavlja šparoge iz Istre i Primorja, što im omogućuje da u manje od 24 sata dođu do centra Zagreba kako bi se spremala ukusna jela. O kvalitetama divljih šparoga već su ispisane brojne priče, ali podsjetimo na najvažnije elemente. Energetska vrijednost 100 grama šparoga iznosi samo 35 kalorija budući da najveći dio čini voda (93%), a 1,7% čine bjelančevine, 2,6% ugljikohidrati i 0,7 % masti. Šparoge su, osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i kalcijem, bogate još mnogim vrijednim tvarima. Sa zdravstvene strane gledano, benefiti su brojni, od toga što sprečava bolesti srca i krvnih žila, smanjuje kolesterol i visoki krvni tlak do toga da je moćan diuretik jer pomaže u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline, rastvara bubrežne kamence i pomaže kod gihta.
Divlje šparoge
Juha od medvjeđeg luka i divljih šparoga
Ako se odlučite na ručak ili večeru u restoranu Bulldog, možete ga započeti s juhom od medvjeđeg luka i divljih šparoga. Medvjeđi luk sjajan je kompanjon divljoj šparogi, na tržnicama ga također nalazite u proljeće, te je jednako zdravstveno koristan. Medvjeđi luk uravnotežuje kolesterol i tlak, štiti od srčanožilnih bolesti. Potiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe i “rasterećuje” jetru, djelotvoran je protiv crijevnih parazita, pomaže kod gihta i reume. Razlika je jedino u tome što je znatno jeftiniji od divljih šparoga. U Bulldogu juhu od medvjeđeg luka i divljih šparoga rade tako da na maslinovo ulje dodaju crveni luk i krumpir, podlijevaju ga s temeljcem od donjih dijelova stabljika divljih šparoga, da bi u zadnjoj fazi dodali nasjeckani medvjeđi luk. Zatim se sve to skupa stavlja u blender, a na kraju se dodaju vrhovi šparoge odnosno glavice i izdanci.
Divlja šparoga voli kvarnerski škamp
Za glavno jelo možete naručiti risotto s divljim šparogama, pestom od medvjeđeg luka i kvarnerskim škampom. Pesto od medvjeđeg luka nastaje na klasičan način gdje se nasjeckanom medvjeđem luku dodaje maslinovo ulje, sir Grana Padano ili Parmigiano, te mljeveni bademi. U slučaju restorana Bulldog, kuhari za pesto koriste bademe, a ne pinjole. Pesto se od medvjeđeg luka izvrsno se sljubljuje s rižom, i tu se dodaju vrhovi divljih šparoga, ali i kvarnerski škamp. U restoranu Bulldog smatraju da je kvarnerski škamp najbolji za termičku obradu te ne odstupaju od njegovog korištenja odnosno serviranja gostima.
Divlja šparoga voli i pašku skutu
Za koji dan divlje šparoge biti će ponuđene i kao dio još jednog jela, a to su tortelini punjeni paškom skutom te posluženi sa jadranskim kozicama i sotiranim divljim šparogama. Takvi tortelini serviraju se uz emulziju koja se radi od temeljca divlje šparoge, maslinovog ulja i maslaca. Ovo jelo ne iznenađuje redovne goste restorana Bulldog koji su već uočili da je paška skuta iznimno cijenjena kod naših kuhara. Ništa čudno, ako se zna da se radi o proizvodu koji se dobiva od ovčjeg mlijeka, istog onog od kojeg se radi i iznimno cijenjeni paški sir. Tako restoran Bulldog na najukusniji način slavi dolazak proljeća.