Vegetarijanstvo i veganstvo nije nikakav (prolazan) trend, to je način prehrane i života koji je rezultirao time da rijetko koji ozbiljan restoran može opstati na tržištu bez ponude ponekog vegetarijanskog ili veganskog jela. Tome se odavno prilagodio i restoran Bulldog bez obzira što Bruno Cesar Lerzundi Vagner, chef restorana Bulldog, dolazi iz Perua. Kako kaže chef Bruno, meso i riba dominiraju ne samo peruanskom restoranskom ponudom već su to glavne namirnice i u svakom domaćinstvu.
Bruno Cesar Lerzundi Vagner, chef restorana Bulldog
Stroganoff bez mesa
Dolaskom u Hrvatsku, naročito u proteklih deset godina, chef Bruno je uvidio važnost restoranskih ponude vegetarijanskih i veganskih jela. Nije mu bilo teško prilagoditi se takvim gostima restorana pa tako najavljuje kako će se na meniju Bulldoga vrlo skoro naći vegetarijanski Stroganoff. Radi se o jelu s rusko-francuskim korijenima jer ga je osmislio grof Alexander Sergeyevich Stroganoff, aristokrat koji je rođen u Parizu u 18. stoljeću. Kako su ruski aristokrati cijenili francuske kuhare, tako je u slučaju ovog jela spojen francusku senf kojim bi se marinirala junetina, s ruskim kiselim vrhnjem. Kako je junetina osnovni sastojak, ona u vegetarijansko/veganskoj verziji ispada iz recepta, kao i kiselo vrhnje. Tako najvažniji sastojak vegetarijanskog Stroganoffa postaju gljive, a chef Bruno koristi svježe vrganje. Stroganoff se može servirati uz brojne priloge, najčešće uz tjesteninu ili rižu, ali chef Bruno ovom prilikom izbacuje ugljikohidrate s tanjura i jelo servira s tikvicama koje je prethodno narezao na trakice a zatim sotirao s malo češnjaka.
Carbonara
Carbonara može i bez špeka
Ovim jelom nastavlja se tradicija ukusnih vegetarijansko/veganskih jela restorana Bulldog. Redovni gosti već su do sada uživali u vegetarijanskoj verziji Carbonare čiji je najvažniji sastojak u regularnoj verziji – špek. U vegetarijanskoj verziji špek je, naravno, izostavljen, a umjesto toga chef Bruno koristi vrganje, ovog puta one suhe. Uz to, koristio je i bademe, sojino mlijeko, dimljenu i slatku papriku, češnjak i sok limete, te kaže kako je razlika u okusu između vegetarijanske i klasične Carbonare bila gotovo neprimjetna. Osim toga, i neka redovna jela iz ponude restorana Bulldog su vegetarijanska, kao što su risotto s gljivama te tjestenina s jadranskim kozicama. Chef Bruno pomno priprema ta jela, u slučaju risotta s gljivama koristi vrganje, shiitake i smeđe šampinjone, dok je kod tjestenine s kozicama važno da su kozice jadranske i svježe.
Vegetarijanske lazanje
Vegetarijanske lazanje kao klasik
Naravno, u ponudi Bulldoga su se nalazile i salate poput salate s bulgurom i narančom pri čemu je chef Bruno koristio lisnatu salatu, a uz bulgur i naranču važan sastojak bili su cherry rajčice te preljev od senfa, meda i maslinovog ulja. No, vegetarijansko jelo restorana Bulldog o kojem se najviše pričalo bile su vegetarijanske lazanje. Umjesto tjestenine za lazanje chef Bruno je koristio mrkvu narezanu na trake. Umjesto mljevenog mesa koristio je cous-cous, tikvice, slanutak i sir grana padano. U slučaju da je gost restorana Bulldog bio vegan, umjesto sira je korišten tofu. Ono što je korišteno i kod klasičnih i kod vegetarijanskih lazanja bio je umak od rajčice što je u konačnici rezultiralo poslasticom za vegetarijance/vegane. Uostalom, sva ova jela toliko su ukusna da ne morate biti vegetarijanac ili vegan da bi ih naručili u restoranu Bulldog i uživali u njima.